Schermafbeelding 2019-12-13 om 17.36.30.

De verwoestende letterzetter

De letterzetter is een donkerbruin kevertje dat in staat is om sparren uit te roeien. Dankzij de droge zomer van vorig jaar rukt het verwoestende diertje op.

Het is een onopvallende verschijning; de letterzetter heeft een afmeting tussen de 4 en 5,5 millimeter. Het beestje is gek op naaldbomen.

In het bijzonder de fijnspar, maar ook de lariks, de douglasspar en de gewone zilverspar zijn geliefd bij dit kevertje. Het diertje heeft het voorzien op volwassen, verzwakte bomen. Gezonde exemplaren en jonge bomen hebben niet zijn primaire interesse. Maar ook deze kunnen aangetast worden.

Een gezonde boom kan door harsvorming insecten weren. Maar een verzwakte boom (bijvoorbeeld door droogte) of een beschadigd exemplaar (bijvoorbeeld door storm) kan zich niet meer voldoende beschermen en loopt dan kans om door de kevers gekoloniseerd worden. In eerste instantie worden de verzwakte bomen bezocht door mannelijke kevers. Ze zoeken op de schors naar een geschikte plaats om zich naar binnen te boren. Als ze eenmaal binnen zijn, beginnen de kevers een paringskamer te graven. Als deze klaar is, beginnen de mannetjes een chemische stof uit te scheiden waarvan de lucht de vrouwtjeskever moet lokken. Een mannetjesletterzetter paart met twee tot drie vrouwtjes, waarna deze verder graven onder de schors en vervolgens hun eitjes leggen. De larven die daaruit komen vreten zich een weg door de boom en verpoppen zich. Na zes weken komen de kevers uit de poppen. Deze jonge dieren boren zichzelf naar buiten en vliegen naar een volgend slachtoffer; een verzwakte spar.

Als er veel letterzetters zijn en weinig verzwakte sparren, kunnen de letterzetters zich ook op gezonde exemplaren richten. Om een gezonde boom succesvol aan te vallen zijn ongeveer 4000 tot 6000 letterzetters nodig. Je ziet de boom dan langzamerhand steeds bruiner kleuren. De boom zal uiteindelijk sterven.

 

Herkent u de genoemde symptomen bij één of meerdere bomen op uw perceel? Laat deze boom (of bomen) dan zo snel mogelijk vakkundig door ons verwijderen.

Schermafbeelding 2019-12-13 om 18.48.10.
Schermafbeelding 2019-12-13 om 18.57.07.
 

Het beste advies om de verspreiding en of aantasting van het gebied te voorkomen; is om de bomen laten rooien en afvoeren.

Heeft u nog vragen?

telefoon-logo-png-6.png
gmail-1162901_960_720.png

Bedankt! Bericht verzonden.